Op het land en in de tuin in de Lethe staan  een aantal prachtige oude fruitbomen bij het huis. Een grote variatie aan bomen en struiken zorgt voor een veelvoud aan  vogelsoorten en andere dieren. In oude eiken hangen massa's klimop, een paradijs voor vogels en insecten. Met nieuwe aanplant van meer bomen, struiken en vaste planten is de variatie nog groter geworden.  Ook de vijver speelt een grote rol voor het planten- en dierenleven.

Een stuk moestuin ligt om de bloementuin heen naast het atelier. We eten dagelijks diverse groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin. Het ontwikkelen en onderhouden van een gevarieerde natuurtuin waarin natuur en cultuur samengaan kost behoorlijk veel tijd, maar levert ons heel veel plezier op. Er is altijd wel werk te doen. De  kippen, schapen, konijnen en bijen hebben hier veel ruimte, en hebben gezelschap van reeen, hazen, vogels, eekhoorns, roofdieren en meer. . 

2020

Juni was de maand van roodstaarten, reeen en rozen. Volop genieten!

In juli werd het weer ouderwets Nederlands weer.

 9 juli 2020, een echte regendag.

We genieten elke dag van het uitzicht op de eend bij de vijver, een kunstwerk van Marco Dijkstra uit Sellingen. Vandaag is het wel heel speciaal: in de regen is een ijsvogeltje aan het vissen vanaf de eend. Het duikt telkens vanaf deze uitkijkpost de vijver in en komt met buit eruit en installeert zich weer op de eend. Na oppeuzelen, ofwel naar binnenwerken, is het weer turen naar het volgende hapje dat in de vijver zwemt. Vanochtend heb ik het vogeltje al een tijd zitten volgen, en vanmiddag met de telescoop en een simpel foto toestelletje geprobeerd mooie foto’s te maken. Vanmorgen vroeg kwamen de ree en de haas weer langs, net als wat later Ronja de eekhoorn, die regelmatig in en rond de hazelaars scharrelt.  Een blauwe reiger landt in de berk op het eilandje in de vijver. Dat is een ongewone plek. Meestal is deze vogel gewoon direct in de vijver of in de vele slootjes in de buurt op jacht naar kikkers.

De bloementuin is prachtig van kleur en de moestuin is gelukkig ook goed op dreef gekomen. Er is genoeg te oogsten om elke dag verse groenten te eten. Nu hopen dat het niet te nat wordt. 

Alles is flink aan de groei. Het gras is bijna niet bij te houden met maaien.

Eind juli zijn er toch nog weer veel vlinders en insecten. Het viel in deze zomer eerst erg tegen; maar nu wemelt het gelukkig ook van de zweefvliegen en meerdere soorten vlinders.

 

Begin januari 2021

Wat een regen hebben we eind vorigg jaar gehad. Het grondwater staat ontzettend hoog. Hadden we maar een deel van deze regen in de zomer. Er zijn graafwerkzaamheden gaande in de Lethe in verband mnet een natuurontwikkelings-project. Ook langs ons erf is er veel veranderd: bomen weggehaald en de sloot verbreed en poelen worden gegraven. De machines zakken regelmatig een stuk in het veen. Het is vooral heel erg modderig. Het zal nog wel een aantal maanden gaan duren voordat het geheel klaar is. Het gras groeit ondertussen langzaam door. Kruiden zoals fluitekruid staan er frisgroen  bij en worden ook steeds groter. De echte winters zijn niet meer.  Narcissen staan nu al met hun bloemknoppen te pronken terwijl de hazen achter elkaar aan racen door de graslandjes en om het huis. Voordat je er erg in hebt is het pasen.